Світі: корисні властивості, а також протипоказання до вживання свити

Світі відноситься до цитрусових, зеленого кольору, на смак солодкий, по суті, це суміш грейпфрута і помело.

Корисні властивості свити

  • Органічні кислоти;
  • Вітамін С;
  • Знижує рівень холестерину, що сприятливо для здоров’я старшого покоління;
  • фруктоза;
  • глюкоза;
  • Надає сил;
  • Піднімає настрій (так само як і чебрець);
  • Покращує самопочуття.
  • Допомагає схуднути (так само як і ківі);
  • Зміцнює імунітет;
  • Хороший засіб для профілактики застуди у дітей;
  • клітковина;
  • Виводить шлаки і токсини з товстого кишечника;
  • Значно покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

У складі фрукта є кальцій, калій, органічні кислоти, залізо, фосфор, вітаміни груп А, В, С, Е, магній, цинк, фтор. У свити є ферменти, що розщеплюють жири. За смаком він солодший грейпфрута і лимона.

Калорійність і харчова цінність свити

  • Калорії, ккал: 58
  • Білки, г: 0.7
  • Жири, г: 0.2
  • Вуглеводи, г: 9.0

Цитрус – натуральний антидепресант, ньому багато ефірних масел, які надають бадьорить на організм людини.

шкода свити

Особливої ??шкоди немає, якщо не захоплюватися вживанням свити людям, у яких підвищена кислотність шлунка, або які страждають непереносимістю цитрусових, внаслідок яких можливі прояви алергічних реакцій.

Протипоказання щодо вживання свити

Особливих протипоказань немає, проте в день не більше 700 г м’якоті. Це обумовлено тим, щоб не допустити надлишку лимонної кислоти і вітаміну С в організмі. Якщо є захворювання шлунково-кишкового тракту або, якщо спостерігається підвищена кислотність, то теж дуже обережно з вживанням.

Детально перерахуємо недуги, при яких не рекомендують вживати даний фрукт:

  • панкреатит;
  • гастрит;
  • Індивідуальна непереносимість цитрусових;
  • Хронічні і гострі захворювання підшлункової залози;
  • виразка;
  • Запальні процеси в дванадцятипалій кишці.

Пам’ятайте, що, з’ївши свити в перший раз – можна домогтися розлади травлення. Вживайте його в міру.

Як зберігати і готувати свити?

Дуже смачний чай зі свити. У гарячий чай додайте пару скибочок фрукта – він придбає приємний аромат і допоможе вилікувати застуджене горло.

Очистивши свити від плівок і кірки, додайте його в десерти, в салати. Нерідко зі згаданого фрукта готують морозиво, соки.

Зберігають зелений фрукт близько тижня при кімнатній температурі, і близько двох тижнів, якщо зберігати в холодильнику.

Як вибрати смачний свити?

Першорядне значення при виборі свити надається його вазі. Якщо він надмірно легкий – це говорить про те, що фрукт незрілий, оскільки м’якоті відводиться багато місця. У стиглого фрукта товста шкірка і мало м’якоті. За своїми параметрами свити поступається грейпфруту, а очистивши фрукт від шкірки – має залишитися стільки м’якоті, скільки у мандарина.

Зрілі плоди – насичено зеленого кольору. Але за кольором можна і помилитися з вибором фрукта. Якщо в запаху відзначається їдкий кислий аромат – цитрус незрілий. Соковитий зрілий свити буде пахнути солодко, трохи гіркувато.

Як правильно чистити свити?

Очищення від шкірки нагадує аналогічний процес з грейпфрутом. На глибину шкірки зробіть пару надрізів, потім почистіть пальцями. У свити є гіркі перегородки, але їх можна їсти. Якщо не любите гіркоту – просто видаліть їх і їжте м’якоть.

Щоб максимально насолодитися усіма мінералами, вітамінами і корисними властивостями свити – їжте його в свіжому вигляді.

Косметичні процедури з свити

Можна прийняти ванну з водою, в яку додайте кірки свити. Ця процедура подарує прилив сил, шкіра стане свіже та більш пружною.

Великою популярністю користуються маски для жирної шкіри на основі свити. Змішайте сік свити з рисовим борошном, додайте кілька крапель бергамотного масла. Новоутворена маса повинна нагадувати консистенцію густої сметани. Нанесіть маску на обличчя, потримайте кілька хвилин і змийте холодною водою. Світі володіє відмінними поживними, зволожуючими властивостями. Його нерідко кладуть в маски і креми.

Згаданий фрукт є відмінним засобом від ГРВІ, грипу, застуд. Щоб не захворіти – два рази на тиждень вживайте свити і хворіти не будете. Його можна їсти часточками. Гарного антизастудних ефекту можна домогтися, якщо класти його в чай.