Шипшина: корисні властивості, зберігання, напої і відвари з шипшини

  • Коли збирати зберігати шипшина
  • Які частини шипшини слід використовувати
  • Якими корисними властивостями володіє шипшина
    1. Як приготувати відвар з шипшини
    2. Напій з плодів шипшини
    3. Дуже смачний і корисний сироп з шипшини
    4. Коктейлі з плодів шипшини
    5. Чай із шипшини для зниження ваги
  • Шкода і протипоказання шипшини

Шипшина – дивовижний чагарник, що володіє цілющими властивостями, про його корисні властивості знали в Стародавній Греції. На Русі дику троянду, так ще називали шипшина, використовували для зняття запалення, при хворобах печінки, шлунка, загоєння ран. Наші прабабусі робили лікувальні, ароматні відвари для всієї родини.

Коли збирати і як зберігати шипшина

Чагарник цвіте, починаючи з травня по червень, проте плоди дозрівають і збирають зазвичай в кінці вересня, в жовтні. Треба встигнути зібрати шипшина до настання перших морозів, холодів, а інакше замерзлі плоди починають втрачати свої властивості. Це дуже доступний чагарник, що росте повсюдно. Але збирати ягоди краще подалі від доріг, краще в лісі або на дачі.

Зібрані ягоди необхідно висушити природним способом, або за допомогою печі, сушарки. Важливо, щоб не пригоріли. Ягоди придбають бордовий колір. Зберігати їх слід в мішечках або банках із закритою кришкою. Але не більше двох років. Використовувати для приготування чаю, відварів, сиропів, коктейлів, мармеладу. Можна збирати і квіти (рожевого або біло-рожевого кольору) чагарнику в момент цвітіння, засушувати їх, наполягати і застосовувати як засіб, що поліпшує стан шкіри.

Які частини шипшини слід використовувати

Можна застосовувати всі складові рослини: коріння, плоди, квіти, насіння. Коріння чагарнику володіють дубильними речовинами, тому їх викопують (зазвичай восени), вимивають, просушують в тіні і використовують як в’яжучий засіб, так само коріння вживають для приготування ванн для ніг (щоб зняти втому або набряки).

Якими корисними властивостями володіє шипшина

Шипшина використовується людьми не тільки в період хвороб, але і для підтримки здоров’я.

  • Слід застосовувати в зимовий, весняний період при авітамінозі, так як в ньому велика доза вітаміну С.
  • Здатний знижувати кров’яний тиск.
  • Благотворно вплив для нормалізації травлення.
  • Є відмінним бактерицидним засобом.
  • Покращує згортання крові.
  • Сечогінний, жовчогінний засіб (так само як і розторопша).
  • Здатний зміцнювати імунітет.
  • Ранозагоювальну, кровоспинний засіб.
  • Нормалізує роботу шлунка.
  • Ефективний засіб під час дієт: допомагає в боротьбі із зайвою вагою.
  • Зміцнює серце.
  • Застосовують для профілактики від склерозу.

Відвари із шипшини корисні всім, але особливо дітям, людям похилого віку.

Як приготувати відвар з шипшини

Є кілька способів приготування відвару.

  • Вам знадобляться цілі плоди шипшини. Додати дві жмені в термос (з розрахунку 1:10) залити гарячою водою і залишити на 8-9 годин. Після необхідно відвар процідити. За бажанням рекомендується додати ложку цукру, скибочка лимона, свіжоморожені ягоди. Смачно пити відвар, заїдаючи медом. Якщо відвар виходить занадто міцним, можна трохи розвести окропом.
  •  Дрібно подрібнити плоди: ступкою, м’ясорубкою, кавомолки. Залити їх холодною водою і поставити варити на 10 – 15 хвилин. Приймати можна, через дві години, коли настоїться. Попередньо процідити, щоб уникнути попадання волосків. Пити рекомендується 2 рази на день до прийняття їжі.

Відвар приймають при хворобах печінки, циститі, а також здоровим людям для підтримки здоров’я для всього організму.

  • Незвичайно смачний і корисний відвар шипшини з додаванням волоських горіхів. Для цього треба приготувати напій і додати в нього подрібнені горіхи, мед. Буде потрібно на п’ять склянок води: 4 столові ложки висушених плодів, 3-4 столові ложки меду, 7 -10 штук горіха.

Напій з плодів шипшини

Взяти дрібно подрібнити ступкою плоди шипшини – 3-4 столові ложки, додати 3 – 3,5 склянки крутого окропу. Накрити кришкою і дати настоятися 30 – 40 хвилин. Отриманий відвар процідити, а що залишилися вижимки з плодів знову залити окропом – 2 склянками, дати настоятися. Знову процідити через марлю. Змішати два зроблених відвару разом. Ізюм вимити, потім замочити його на 10-15 хвилин, додати в відвар. Напій готовий до вживання.

Дуже смачний і корисний сироп з шипшини

Зазвичай готовий сироп продають в аптеці, але зовсім просто його приготувати в домашніх умовах.

Вам буде потрібно:

  • 1 кг цукру;
  • 1 кг плодів;
  • 5 – 6 склянок води

приготування

Взяти свіжі ягоди шипшини, ретельно промити, видалити волоски, подрібнити в м’ясорубці. Отриману суміш варити 10 хвилин, заливши водою. Потім всипати цукор, і ще протягом 30 хвилин варити. Сироп готовий. Можна розлити в ємність і застосовувати.

Коктейлі з плодів шипшини

  •  Приготувати глибокий келих: додати в нього ложку сиропу шипшини, морозиво (бажано фруктове) 30 грамів, 40 грамів березового соку (замість цього соку можна додати ще один). Попередньо всі інгредієнти збити в міксері. Зверху прикрасити листочком м’яти.
  •  У міксері треба збити: 150 мг води (газованої), лимонний сік (пол лимона), 3 кубика льоду, 1 столова ложка сиропу плодів, 1 білок яйця. Вилити коктейль в оригінальний келих. На свято – Новий рік, можна прикрасити коктейль зверху кокосовою стружкою, що нагадує іній, будь-якими ягодами.

Чай із шипшини для зниження ваги

Хто хоче схуднути і скинути вагу, рекомендується приймати приготований з плодів чай ??близько 10 днів.

Для приготування потрібно залити плоди шипшини з кропивою окропом, протягом 20 хвилин дати настоятися, процідити. Чай готовий до вживання.

Очищений чай слід пити по склянці ввечері, незадовго до сну. З їжі можна їсти: рис відварний без солі, а також відварне м’ясо курки, яблука, чергуючи вживання кожного продукту по 3 дні.

Шкода і протипоказання шипшини

Його не можна тим, у кого гастрити, виразки шлунка, захворювання серця, цукровий діабет, гіпертонія, схильність до алергій. Треба консультуватися з лікарем.

Не забувайте завжди полоскати рот після вживання відварів, настоїв із шипшини, так як в його склад входить велика кількість аскорбінової кислоти. Це негативно впливає на стан зубів.