Що можна їсти при харчовому отруєнні: список продуктів


Для очищення організму після отруєння рекомендується дотримуватися дієти і пити багато рідини.

Отруєння харчовими продуктами тягне за собою великі розлади травного тракту, нерідко супроводжуються гострими запальними процесами. Схема лікування харчових отруєнь передбачає застосування лікарських препаратів і обов’язкове дотримання суворої дієти, заснованої на споживанні легких і поживних страв, які сприяють нормалізації травної функції і відновленню мікрофлори.

Що можна їсти при харчових отруєннях, від вживання яких продуктів краще відмовитися, які страви є найбільш переважними в лікувальному меню? Поговоримо про це далі.

Основні принципи правильного харчування


Овочі і фрукти, представлені на фото – обов’язкова складова лікувального раціону.

Основною ознакою харчового отруєння є велике розлад травного тракту, що виявляється в появі блювоти, нудоти, діареї, метеоризму та інших неприємних симптомів. Прийом лікарських препаратів допомагає впоратися з симптомами і дискомфортом, властивим інтоксикації організму, проте для відновлення функції органів шлунково-кишкового тракту необхідно дотримання суворої дієти.

Крім виключення з раціону ряду харчових продуктів і страв хворому рекомендується дотримуватися перелік правил, відповідно до яких розробляється щадний лікувальний раціон.

В тому числі:

  1. У першу добу або більше після отруєння рекомендується повністю утриматися від прийому їжі. Короткий період харчового спокою необхідний організму для відновлення і виведення токсичних речовин. У цей час слід вживати велику кількість рідини.
  2. Харчуватися слід дрібно. Тобто, їсти необхідно досить часто, нерідко не менше шести разів протягом дня, але дуже невеликими порціями.
  3. Необхідно споживати якомога більшу кількість рідини, наприклад, воду, несолодкі соки, чай, компоти і морси.
  4. Кожен шматочок прийнятої їжі рекомендується пережовувати якомога більш ретельно, що необхідно для полегшення роботи травного тракту.
  5. Їду слід готувати тільки за допомогою варіння у воді, на пару і методом гасіння.

Дотримуватися дієти і принципів правильного харчування рекомендується протягом мінімум трьох тижнів після появи перших симптомів харчового отруєння. Дотримання зазначених вище правил дозволить відновити функції тракту травлення і повністю виключити можливі негативні наслідки.

Порада! Не слід забувати про те, що приймати будь-які лікарські препарати слід тільки в тому випадку, якщо це порекомендує лікар, навіть якщо інструкція, прикладена до ліків, виключає можливі побічні ефекти.

Заборонені продукти


З раціону слід виключити всі види м’яса

Існує певний перелік продуктів і страв, які слід порожниною виключити з раціону після постановки діагнозу «харчове отруєння», відео в цій статті допоможе ознайомитися з ними більш докладно.

В якості загальних рекомендацій щодо заборонених продуктів необхідно перерахувати ряд наступних:

  1. Категорично не рекомендується вживати будь-які м’ясні та рибні страви, в тому числі, бульйони. Включати в раціон легкі страви з птиці можна тільки на четверті – п’яту добу після отруєння.
  2. Будь-які молочні та кисломолочні продукти, в тому числі, незбиране молоко, йогурти, ряжанку, кефір. Починати вживати їх можна на п’яту добу після дотримання безмолочной дієти.
  3. Борошняні вироби і здобу. Допускається тільки невелика кількість сухариків.
  4. Яйця.
  5. Овочі та фрукти, які не пройшли термічну обробку.
  6. Деякі види злаків: пшоно, перлова крупа.
  7. Солодощі, в тому числі, солодкі напої.
  8. Будь-які маринади, консерви, ковбасні вироби, соління.

Включати в раціон хворого продукти, перераховані вище, можна не раніше ніж через два – три тижні після повного одужання, якщо інше не рекомендовано лікарем. Недотримання зазначених правил може призвести до негативних наслідків для організму.

Дозволені страви і продукти

Що їсти після харчового отруєння? Які продукти сприяють нормалізації функції травлення і відновленню організму? В першу чергу слід звернути увагу, що в першу добу після інтоксикації необхідно повністю відмовитися від їжі.

Після вказаного періоду часу хворому рекомендується харчуватися відповідно до раціоном, до складу якого входять такі продукти:

  1. Овочі та фрукти, що пройшли термічну обробку, наприклад, відварені на пару.
  2. Сухарики без солі і приправ, приготовані в домашніх умовах.
  3. Овочеві бульйони без додавання масла, солі і приправ.
  4. Злакові: гречка, рис.
  5. Відвар шипшини або компот із сухофруктів.
  6. На третій – четвертий день після отруєння допустимо потроху додавати в раціон хворого страви, приготовані з додаванням невеликої кількості протертого пісного м’яса або риби.
  7. На п’яту добу можна вживати омлети з білків перепелиних яєць, приготовані на пару.
  8. Через тиждень дозволяється вводити в раціон хворого невелику кількість сиру або кисломолочної продукції.

Будь-які нові продукти і страви слід вводити в раціон хворого в обмежених кількостях. Це необхідно для того щоб відстежити можливі негативні реакції з боку організму, і виключити з раціону продукти, що сприяють погіршенню травлення.

Порада! Для полегшення роботи системи шлунково-кишкового тракту хворому рекомендується вживати страви та продукти, попередньо подрібнені або протерті.

Зразкове меню на тиждень


Рисова каша на воді – кращий сніданок після отруєння.

Що можна їсти після харчового отруєння, і як правильно скласти раціон? Меню хворого в перші три тижні має на увазі обов’язкове дробове харчування і вживання великої кількості рідини. Подібні заходи сприяють відновленню травлення і виведення з організму токсичних речовин.

Зразкове меню хворого на перші п’ять днів може виглядати наступним чином:

Дні після отруєння сніданок обід вечеря
Другий день. В якості першого і другого сніданку хворому рекомендується випити півтора – дві склянки теплого овочевого бульйону, в який можна додати сухарик. Половина склянки пюре, приготованого з овочів, відварених на пару. Як полудня і другого вечері також слід випити півтора – дві склянки бульйону.
Третій день. Сніданок – рідка каша з переваренного рису.

Другий сніданок – стакан овочевого бульйону.

Овочеве пюре, бульйон з овочів. Полудень – стакан киселю з вівсянки і сухе пісне печиво. Овочевий бульйон і пара сухариків.
Четвертий день. Рисова каша, приготована без солі, масла і молока.

Другий сніданок – вівсяний кисіль, одне сухе печиво.

Суп – пюре з овочів з невеликою кількістю протертого курячого або кролячого м’яса.

Полудень – овочевий бульйон.

Овочеве пюре, кисіль з вівсянки.
П’ятий день. Сніданок – гречка, приготована на воді з додаванням невеликої кількості солі.

Другий сніданок – запіканка з фруктів.

Суп з овочів і рибних фрикадельок.

Полудень – одне печиво і склянку киселю.

Овочі тушковані або приготовані на пару.

Протягом перших п’яти діб після отруєння слід пити якомога більшу кількість рідини, наприклад, чай, несолодкі соки, морси, компоти. Вживати рідину слід щопівгодини, незалежно від виникнення почуття спраги. Такий захід дозволить очистити організм від токсинів і прискорити одужання.

народні рецепти

Як вже було сказано вище, при харчовому отруєнні рекомендується вживати якомога більшу кількість рідини, що сприяє виведенню з організму токсичних речовин. У сфері народної медицини існує маса рецептів різних напоїв, приготованих на основі простих і доступних інгредієнтів, ціна яких невелика. Прийом їх в якості пиття не тільки стимулює процеси обміну речовин і очищення, а й насичує організм необхідними мікроелементами.

В якості найбільш корисних напоїв необхідно назвати:

  1. Настій шипшини. Три столові ложки цілих або подрібнених плодів залити літром окропу і знову довести до кипіння. Пити як компоту, можна підсолодити напій невеликою кількістю меду.
  2. Чай з імбиру. Чайну ложку попередньо подрібненого або перемеленого кореня слід залити склянкою окропу, після чого рекомендується настояти отриману суміш протягом мінімум пари годин. Пити як звичайний чай.
  3. Відвар з кропу. Чайну ложку попередньо висушеної сировини слід залити склянкою крутого окропу, після чого дати охолонути. Приймати рекомендується тільки після завершення періоду голодування. Пити за півгодини до основних прийомів їжі.
  4. Відвар лляного насіння. Для його приготування необхідно смішити чайну ложку насіння зі склянкою крутого окропу. Отриману суміш періодично збовтувати до повного охолодження, після чого вживати в якості звичайного чаю.

Пити такі напої слід мінімум протягом трьох днів після отруєння. Для отримання оптимального ефекту рекомендується продовжити курс лікування до семи – десяти днів. Перед прийомом слід виключити виникнення можливих реакцій алергічного характеру.

Перш ніж задуматися про те, що є при харчовому отруєнні, необхідно пам’ятати, що відсутність режиму харчування і збалансованої дієти в період реабілітації може привести до серйозних наслідків. Серед таких називають дисбактеріоз, гастрити і інші види захворювань органів травного тракту. Саме щадне харчування дозволяє зменшити ризик розвитку патологій і прискорити процес одужання.