Що можна їсти мамі, що годує після пологів. Правильне харчування

Після народження дитини жінка повинна приділяти пильну увагу своєму харчуванню. На те є кілька причин:

  1. Період після пологів – час відновлення організму жінки, їй потрібно заповнювати поживні речовини, які були використані для росту і розвитку малюка.
  2. При грудному вигодовуванні харчування матері самим прямим чином відбивається на стані дитини, адже в молоко потрапляють в якійсь мірі всі речовини, які надійшли в організм матері, як корисні, так і шкідливі.
  3. Після пологів організм жінки може бути виведений з рівноваги, можуть з’явитися алергічні реакції, проблеми з травленням, а якщо такі явища були і раніше, їх теж не можна залишати без уваги.

Що можна їсти мамі, що годує. загальні рекомендації

Що можна їсти мамі, що годує? У загальних рисах можна сказати, що під час грудного вигодовування протипоказані ті продукти, на які у жінки була алергія – висока ймовірність того, що у дитини теж буде на них реакція. Те ж саме стосується продуктів, які викликали порушення травлення.

Харчування годуючої матері повинне бути різноманітним і достатнім. Це не означає, що потрібно їсти «за двох», просто раціон повинен бути збалансованим. Різноманітність харчування не означає, що можна їсти все, що завгодно, наприклад, виключається їжа, яка з великою ймовірністю може викликати алергію. Інша крайність – харчування тільки одним-двома продуктами. Якщо дитина здорова, можна і потрібно їсти і м’ясо, і фрукти, і овочі, і каші, і хліб.

Щоб відстежити реакцію дитини на харчування матері, лікарі рекомендують вести щоденник, в якому відзначати всі з’їдені продукти і то, як відреагував малюк. Згодом це дозволить коректувати і своє харчування, і харчування дитини. До 2-3 місяців рекомендується їсти тільки гіпоалергенні продукти, потім можна додавати нові.

Відразу після пологів, в період грудного вигодовування, не можна квапити події і намагатися повернути собі колишню стрункість за допомогою дієт. Обмеження в харчуванні негативно позначаться на якості і кількості молока, не дозволять організму відновитися після виношування дитини.

Слід зазначити, що коліки, газоутворення і рідкий стілець у немовляти можуть бути пов’язані не тільки з похибками в харчуванні матері, але і з тим, що його шлунково-кишковий тракт ще недостатньо зрілий, а також з тим, що дитина з’їла багато нежирного « переднього »молока матері і мало поживного« заднього ».

Читайте також: Кольки у немовляти: Що робити при кольках у немовлят

Що можна їсти мамі, що годує. Рекомендовані продукти

Що можна їсти мамі, що годує? У цей період меню наступне:
У раціоні годуючої мами обов’язково повинні бути безмолочні (приготовані на воді) каші:

  • вівсяна,
  • гречана,
  • кукурудзяна.

Слід знати, що рисова каша може викликати запори у дитини. Якщо таке спостерігається, рис потрібно виключити. Хліб краще їсти бездріжджовий, бажано з висівками, цільнозерновий або з борошна грубого помелу. Можна їсти макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

Молочні продукти можуть призводити до здуття живота у немовляти, тому їх потрібно вводити в раціон обережно.

  1. Кисломолочні продукти – не більше 800 мл в день. Підходить кефір, кисле молоко, йогурти без фруктових добавок і ароматизаторів.
  2. Сир і сир (негострі сорти). Сир повинен мати жирність від 5 до 9%.
  3. Молоко – не більш 200 мл, краще не в чистому вигляді, а в складі інших страв.
  4. Не рекомендуються жирні молочні продукти (наприклад, молоко більше 2,5% жирності), але і знежирені при грудному вигодовуванні не підійдуть.

Обов’язково в якості джерела білка є м’ясо, птицю та рибу:

  • нежирну свинину і яловичину,
  • м’ясо кролика,
  • курку, індичку,
  • рибу, морську і річкову, термічно оброблену (суші з сирою рибою їсти не можна).

Якщо жінка дотримувалася вегетаріанства і не збирається відмовлятися від своїх харчових звичок, їй необхідно приймати вітамінні комплекси з вітаміном В12, якого немає в рослинних продуктах, і іншими вітамінами групи В. Їх дефіцит може призвести до затримки розвитку дитини. Також мамі-вегетаріанці обов’язково слід обговорити свою дієту з лікарем, щоб забезпечити дитині всі необхідні речовини.

Яйця можна вживати обмежено – яєчний білок відноситься до алергенним продуктам. Вони повинні бути свіжими і обов’язково термічно обробленими.

Необхідні в харчуванні овочі та фрукти, але тут є деякі обмеження. Овочів, приготованих або свіжих, потрібно з’їдати в день близько 400 г, фруктів – близько 300 г, також рекомендується 200-300 мл соків, які не концентрованих і краще свіжих.

Є думка, що червоні овочі та фрукти під час грудного вигодовування не можна вживати. Насправді, якщо у жінки немає на них алергії, є їх можна, звичайно, не зловживаючи.

Також вважається, що газоутворення викликають капуста і огірки. Капуста дійсно може бути привести до здуття живота у малюка, але якщо цього не спостерігається, її можна їсти, додаючи в неї кмин. Капуста багата корисними речовинами, в тому числі вітаміном С, фолієвою кислотою, нехтувати цим продуктом не слід. Огірки, на відміну від дині, не викликають газоутворення.

Читайте також: Фолієва кислота при вагітності і планування вагітності

Також є думка, що годує мамі не можна їсти яблука і банани. Якщо немає алергії, ці фрукти можна і потрібно їсти, правда, деякі фахівці рекомендують в перший місяць тобто не сирі, а запечені яблука.

Мамі, що годує не можна їсти багато солодощів – вони викликають бродіння. Дозволені зефір, пастила, мармелад, галетное печиво, сухарики. Не можна їсти торти, тістечка.

Що не можна їсти мамі, що годує

Дієта для годуючих мам повинна дотримуватися таких правил:

  1. Однозначно виключаються алкоголь, копчені, смажені, консервовані, солоні, мариновані страви, фаст-фуд, газована вода.
  2. Не можна їсти шоколад, пити какао – це алергенні продукти.
  3. Небажані цитрусові та екзотичні фрукти.
  4. Газообразующую дію мають груші, виноград, бобові, капуста, всі продукти бродіння, наприклад, квашені, дріжджова випічка, чорний хліб.
  5. Також не рекомендуються жирні молочні продукти: сметана, вершки, жирні молоко і сир, плавлений сир, морозиво.
  6. До розладу шлунка у грудничка може привести вживання матір’ю дині. Дині і кавуни не варто їсти також через те, що ними легко отруїтися.
  7. Також виключаються горіхи, сухофрукти, халва, небажаний мед, торти, солодкі булки, бісквіти.
  8. Не рекомендується чорний чай, кава – напої з вмістом кофеїну можуть викликати у дитини порушення і впливати на розвиток нервової системи.
  9. Виключаються манна і перлова каша до досягнення дитиною трьох місяців.

Читайте також: Чи можна пити каву при грудному вигодовуванні: користь чи шкода?

Що можна їсти мамі, що годує. Харчування після 3 місяців

На той час, як малюкові виповниться три місяці, його травна система вже досить зміцніє, і тоді раціон матері можна буде трохи розширити. Можна буде ввести

  • перлову і манну кашу;
  • ягідні соки і морси;
  • свіжа цибуля;
  • сметану;
  • мед;
  • горіхи, крім арахісу і фісташок;
  • домашнє варення (вишневе або яблучне).

Продукти, що впливають на якість грудного молока

Дослідження показали, що вміст білка в їжі матері-годувальниці незначно впливає на його зміст в молоці. А ось від кількості жирів, вітамінів і мінералів в раціоні матері прямо залежить склад молока.

Тому жінка повинна отримувати достатньо вітамінів і мінеральних речовин, в разі необхідності приймати добавки, а також не є знежирені або нежирні продукти.

Продукти, що впливають на кількість молока годуючої мами

На кількість грудного молока впливає рідина, але в перші дні, поки ще виділяється молозиво і встановлюється лактація, пити потрібно обмежено – не більше літра в день, щоб груди не набухала занадто сильно. Після цього можна вживати рідину без обмежень. Всупереч поширеній думці, чай з молоком, як і саме молоко, не сприяє посиленню лактації.

Вітаміни і харчові добавки, які можна їсти годувальниці

При збалансованому харчуванні здоровій людині зазвичай не потрібно прийом якихось додаткових вітамінних добавок. Вітаміни повинен призначати лікар, і особливо це стосується матерів-годувальниць.

Слід пам’ятати, що деякі вітаміни можуть викликати як у матері, так і у дитини алергію. Найбільш важливі під час грудного вигодовування вітаміни D3, А, групи В, РР, С, E, а з мікроелементів – фосфор, залізо, йод, кальцій і цинк.

Також у продажу є спеціалізовані продукти для годуючих мам: соки та інші напої, чаї, сухі комплекси з вмістом білка, вітамінів і мінералів, спеціальні каші швидкого приготування. Ці продукти заповнюють дефіцит поживних речовин і збільшують кількість молока.

Правильне харчування для годуючої мами – Відео:

Читайте також:

Як прибрати живіт після пологів – Плоский живіт через 2 місяці