Поліфеноли в продуктах харчування, особливо поліфенолів

Здоровий організм є збалансованою системою взаємодії багатьох біологічних речовин. Винятковим значенням серед найактивніших з них володіють поліфеноли – найсильніші антиоксиданти. Вони прекрасно зміцнюють здоров’я людини, при цьому знаходяться в різних і доступних продуктах. Де ж можна зустріти ці безцінні поліфеноли і чи можливо збільшити їх вживання?

Фрукти і напої – відмінне джерело поліфенолів

Існує достовірний показник того, що фрукт або овоч містить велику кількість поліфенолів і необхідних складових – це їх забарвлення. Найбільше поліфенолів міститься в яскраво забарвлених природних продуктах харчування. В першу чергу джерело біологічних речовин є гранат, помідор, морква, буряк. З ягідних смакоти відрізняється вишня, чорниця, журавлина, полуниці, суниці і лохина. Тому в раціоні по можливості повинні спостерігатися зазначені продукти.

?

Щодня їсти перераховані вище фрукти і овочі далеко не у кожного є бажання або час. Але корисні поліфеноли можна отримати з свіжовичавленим соком, який можна або приготувати самостійно, або купити вже готовий в супермаркеті. Головне – вживати такі фреші регулярно.

Значна кількість поліфенолів міститься в таких напоях, як чай і кава. Їх часте вживання не рекомендується, але в допустимої мірі цілком підходять в якості ще одного джерела антиоксидантів. Єдине, варто вибирати натуральну каву, а не розчинна. Чай також краще пити свіжозавареним з крупнолистового сортів, а не в пакетиках.

Поліфеноли в солодощах

Багато хто любить такі солодощі, як шоколад і какао-продукти. Їх називають висококалорійними і в дійсності так і є. Проте, чимала користь від їх вживання все ж спостерігається – це наявність в їх складі великої кількості антиоксидантів, в тому числі поліфенолів. Протягом дня цілком допустимо побалувати себе невеликим шматочком шоколаду або випити чашку ароматної какао.

Тому знання заходів навіть в солодощах дозволяє зміцнити своє і рідних здоров’я.

Гіркі продукти багаті на антиоксиданти

Мало кому подобаються такі овочі або фрукти, які відрізняються гірким і терпким смаком. Поширеним прикладом таких продуктів є хурма, айва, гіркий цибуля, оливкова олія. Насправді гіркуватість вказує на високий вміст поліфенолів, тому по можливості вживати продукти з гірким смаком дуже корисно.

На замітку: важливі особливості поліфенолів

  • Оскільки ці корисні для людини компоненти є біологічними речовинами, вони подібно вітамінам не люблять термічну обробку. Тому тривалий приготування тієї ж моркви чи буряка призводить до значного зменшення в їх складі поліфенолів. Сирими овочі складно вживаються, тому найкращий варіант – свіжовичавлений сік з іншими овочами і фруктами або блюдо в тушкованому вигляді.
  • З фруктами і ягодами ситуація простіше, оскільки можна зварити або кисіль, або компот, на крайній випадок – організувати блюдо у вигляді вітамінного салату. Ще варто пам’ятати, що поліфеноли швидко засвоюються в кишечнику, але вони також швидко і виводяться з нього. Тому вживати рекомендовані продукти бажано по кілька разів на протязі всього дня.
  • У поліфенолів є «противники», звані вільні радикали. Вони руйнівно діють на антиоксиданти, тому здорове харчування має виключати вживання таких продуктів, як смажені страви і продукти, багаті на хімічні складові. Грамотно складайте раціон свого харчування і тоді поліфеноли допоможуть помітно поліпшити загальне самопочуття.