Перші ознаки харчового отруєння


Харчове отруєння – це не тільки вкрай неприємно, але і дуже небезпечно

З’їсти щось не те, а потім пару днів намагатися не йти далеко від туалету … Знайоме? А якими ще бувають ознаки харчового отруєння: симптоми патології дуже різноманітні і нерідко ховаються під маскою найрізноманітніших захворювань. Що найчастіше викликає цей стан, як воно проявляється і чим небезпечне: розберемо в нашому огляді та відео в цій статті.

Хто винен: причини і механізм розвитку харчового отруєння

Термін «гостре харчове отруєння» включає в себе стани, викликані вживанням в їжу продуктів, що містять токсини біологічної або синтетичної природи.

При цьому їжа може бути заражена:

  • бактеріями (частіше стафілококами, кишковою паличкою, клостридії, сальмонелами);
  • вірусами;
  • паразитами;
  • дрібними тваринами;
  • деякими видами рослин (наприклад, планктоном);
  • грибами;
  • токсичними / отруйними речовинами.

Найбільш частими причинами потрапляння цих агентів в організм стає:

  • знаходження їжі, яка потребує особливих умов зберігання, при кімнатній температурі на впродовж 2 годин і більше;
  • вживання їжі, що пройшла недостатню термічну обробку;
  • їжа брудними руками;
  • вживання немитих овочів і фруктів;
  • потрапляння в травний тракт отруйних рослин і грибів.


Навіть в холодильнику продукти зберігаються лише певний термін

Зверніть увагу! Пік захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на спекотний літній сезон: в цей час продукти псуються набагато швидше. Ще один фактор ризику – вживання прохолодних напоїв з льодом, який був зроблений з неочищеної води.

Серед найнебезпечніших в плані розвитку харчового отруєння продуктів виділяють:

  • молоко і похідні;
  • яйця, особливо сирі;
  • погано просмажене м’ясо або риба;
  • всі коренеплоди – картопля, морква, буряк, ріпа, редис і ін .;
  • зелень;
  • кондитерські вироби з кремом (особливо заварним, білковим);
  • консерви, соління й маринади, приготовані в домашніх умовах.

Причинний фактор безпосередньо діє на слизову травного тракту і може викликати три основних синдроми:

  • гострого гастриту при харчовому отруєнні з переважним ураженням шлунка;
  • гострого ентериту при порушенні роботи тонкого кишечника;
  • гострого коліту, який виникає при патології з боку товстого кишечника.

Крім того, токсини, що містяться в бактеріях і вірусах викликають загальну інтоксикацію організму, а також негативно відбиваються на роботі серцево-судинної, сечовидільної та нервової систем.

Ознаки інфекції в шлунково-кишковому тракті

А які ознаки харчових отруєнь? Клінічна картина захворювання різноманітна і в багато залежить від типу і вірулентності (потенційної «шкідливості» для людини) збудника і його кількості.

Однак виділяють радий типових симптомів, які присутні майже завжди:

  • підвищення температури тіла від 37,5 до 39-40 ° С;
  • загальне нездужання;
  • зниження артеріального тиску;
  • холодний піт;
  • відмова від їжі, повна втрата апетиту;
  • нудота, напади блювоти (як правило, приносять людині тимчасове полегшення);
  • здуття живота;
  • розлад шлунку: часті позиви на дефекацію, рідкий водянистий стілець з шматочками неперетравленої їжі, слизом, іноді іншими патологічними домішками.

Перші симптоми захворювання можуть з’явитися вже через 30-60 хвилин після вживання неякісної їжі. У деяких випадках інкубаційний період збільшується до 6-8 годин. Протягом наступних 2-3 днів патологічні ознаки отруєння наростають, і без своєчасного лікування у людини можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям.

Красива блювота і рідкий стілець приводять до значної втрати рідини. Кров згущується і насилу доставляє кисень і поживні речовини до тканин організму.

Зневоднення – небезпечне для здоров’я і життя стан. Якщо запаси води не будуть відновлюватися, у людини швидко розвинуться ознаки ураження внутрішніх органів, в тому числі серця і головного мозку.

Таблиця: Ступені зневоднення (дегідратації):

I ступінь II ступінь III ступінь IV ступінь
характерні ознаки
  • епізоди блювоти або діареї не частіше 5 разів на добу;
  • можливі скарги на сухість у роті, невелику спрагу;
  • немає відхилень у гематологічних та фізико-хімічних показниках.
  • рясний стілець / блювота до 10 р / добу;
  • скарги на сухість у роті, спрагу;
  • шкіра бліда, з синюшним відтінком, на кистях і губах – дуже суха;
  • зниження об’єму сечі;
  • тургор шкіри злегка знижений;
  • можливі короткочасні судомні посмикування литкових, жувальних м’язів.
  • великий обсяг блювоти і проносу з першого дня захворювання;
  • різка блідість, цианотичность шкіри;
  • тургор помітно знижений: шкірна складка розправляється дуже повільно;
  • олиго- або анурія;
  • зниження тиску (можливі шокові стани);
  • судоми;
Розвивається стрімко за рахунок безперервної блювоти і випорожнень:

  • різке зниження температури тіла (35 ° С і нижче);
  • шкіра синюшна, липка на дотик;
  • генералізовані судомні напади;
  • пригнічення свідомості;
  • гіповолемічний шок;
  • можливий летальний результат.
Загальна втрата рідини <3% 4-6% 6-9% Більше 10%
тривалість хвороби 1-2 дня 3-4 дня 4-6 днів Залежить від тяжкості захворювання

Увага: смертельна небезпека

Існують харчові отруєння, які не тільки викликають ознаки зневоднення, а й часто призводять до летального результату. Важливо розпізнати їх якомога раніше і негайно звернутися за медичною допомогою: поставити правильний діагноз і почати інтенсивне лікування може тільки лікар.

Важливо! У групі особливої ??уваги при кожному випадку харчового отруєння повинні бути вагітні жінки, діти, люди похилого віку.

сальмонельоз

Сальмонельоз – гостре харчове отруєння, яке викликається бактеріями роду Salmonella. Це захворювання зазвичай пов’язане з вживанням в їжу сирих або зазнали недостатню теплову обробку яєць. Велику небезпеку становить сальмонельоз для маленьких дітей, так як має виражену шкідливу дію на стінку тонкого кишечника і швидко призводить до зневоднення.

Відмінні симптоми такого харчового отруєння:

  • обкладений язик густим білим нальотом;
  • хворобливість, бурчання живота при пальпації;
  • збільшення печінки і селезінки;
  • стілець рідкий, пінистий, болотно-бурого кольору, зі смердючим запахом ( «болотна твань»).

ботулізм

Ботулізм – важке токсикоінфекція, яка характеризується переважним ураженням нервової системи – головного і спинного мозку. При відсутності своєчасного лікування призводить до паралічу дихального центру і 100% -ної загибелі хворого. Захворювання розвивається при попаданні в організм ботулотоксину, який може міститися в домашньої тушонці, консервах, соління і маринади, приготованих без дотримання санітарних норм.

Типові ознаки ботулізму:

  • нетривалий період гострої інтоксикації (нудота, блювання, субфебрилитета);
  • клінічні прояви парезу кишечника – відчуття розпирання, здуття живота, запор;
  • нечіткість зору;
  • м’язова слабкість;
  • сухість в роті.


Критерієм вибору солінь на ринку повинна бути не ціна, а безпека

холера

Холера – це особливо небезпечна інфекція, поширеність якої в сучасному світі, на щастя, значно знижена. Проте, великі етіологічні вогнища захворювання зберігаються в Африці, Південно-Східної Азії, країнах Латинської Америки. Механізм потрапляння в організм збудника інфекції – холерного вібріона – пов’язаний з вживанням зараженої води.

Зверніть увагу! Протягом усієї своєї історії людство страждало від руйнівних спалахів холери. Тільки з початку XIX століття в світі зафіксовано 7 пандемій цього захворювання, остання з яких датується 1961-1975 рр.

Головна особливість холери – безперервний рідкий водянистий стілець. Протягом перших декількох днів захворювання він втрачає каловий характер і стає білого кольору ( «рисовий відвар»). Надходить в шлунково-кишковому тракті вода практично не засвоюється організмом і «транзитом» проходить по кишечнику. При відсутності інтенсивних лікувальних заходів це швидко призводить до загибелі хворого.

Повинен знати кожен: перша допомога при харчових отруєннях

Часта блювота або пронос і виражені ознаки інтоксикації вимагають негайної реакції.

Інструкція з надання першої допомоги людині з сильним харчовим отруєнням включає наступні пункти:

  1. Викличте «швидку».
  2. Кілька разів промийте шлунок чистою водою.
  3. Дайте постраждалому наявний під рукою сорбентних препарат – активоване вугілля, ентеросгель, Смекту і ін. Запивати ліки потрібно достатньою кількістю води.
  4. З метою поповнення втраченої рідини і іонів запропонуйте хворому кожні 2-3 хвилини випивати по ковтку спеціального розчину для регідратації (Регідрон, кричав) або солодкого чаю.
  5. Створіть спокій для організму потерпілого, запропонуйте ковдру при сильному лихоманці.


Промивання шлунка краще робити через спеціальний зонд (якщо є)

Подальше лікування проводиться в стаціонарі. Головна мета терапії – швидке виведення токсинів з шлунково-кишкового тракту, відновлення нормального об’єму циркулюючої крові і загальна дезинтоксикация організму. Своєчасне проведення комплексу лікувальних заходів дозволить потерпілому уникнути негативних наслідків харчового отруєння.