Корисні властивості волоських горіхів, а також протипоказання і поради по вживанню волоських горіхів

  • Використання волоського горіха в давнину
  • Переваги і користь волоського горіха для організму
  • Недоліки та протипоказання до вживання горіхів
  • Поради по правильному вживання волоських горіхів

Волоський горіх – дивовижний за своїми якостями і властивостями продукт, створений природою спеціально, для того щоб дарувати людині не тільки оздоровлення, а й життєву силу, енергію і навіть позитивні емоції. На сьогоднішній день волоський горіх коштує на першому місці серед горіхів (на другому бразильський горіх), адже жоден інший не містить такий величезний комплекс вітамінів, мінералів і поживних речовин. При цьому його можна вживати як в сирому вигляді (особливо зелені плоди), так і робити його інгредієнтом багатьох м’ясних соусів, а також морожених і тортів.

Використання волоського горіха в давнину

Спочатку горіх виростав на території Стародавньої Греції, однак його не можна було вживати в їжу через його отруйності. Саме тому жителі задовольнялися лише зеленою шкіркою, яка була прекрасним натуральним барвником тканин. Проте, навіть вона володіла цілим комплексом вітамінів, що для того часу було нонсенсом.

Після століть до Стародавньої Греції з Персії були спеціально привезені культурні сорти грецького горіха, які відразу ж отримали широку популярність і були названі «їжею богів». Греки із задоволенням використовували горіх в медичних цілях, а також додавали його в їжу.

Схожа ситуація спостерігалася і в Стародавньому Вавилоні, однак там прості жителі не мали доступ до цього унікального горішку, так як він був долею лише воістину багатих людей і жерців. Недарма навіть Авіценна, який написав кілька рукописів про користь волоських горіхів, назвав їх «розумними» і справді корисними продуктами. Вважалося, що за допомогою їх дивовижних властивостей можна не лише врятувати життя виснаженій людині, а й навіть вилікувати хворого від туберкульозу легенів.

Переваги і користь волоського горіха для організму

Розглянемо корисні властивості волоського горіха з точки зору медицини. За результатами багаторічних досліджень в волоському горісі просто не існують непотрібні частини, адже він на 75% складається з унікальних рослинних жирів і на 15% – з легкозасвоюваних білків. Крім того, це справжнє джерело абсолютно всіх груп мікроелементів, серед яких велике процентне співвідношення належить вітамінам груп A і B. За запевненням лікарів, цей продукт може не тільки стабілізувати і відновити нервову систему, подіяв як природне заспокійливе, а й подарувати позитивні емоції.

Ще однією важливою властивістю горіха є присутність в ньому великої частки імуностимуляторів, які необхідні людському організму для боротьби з вірусами та інфекціями.

Особливо корисним і потрібним горіх є для представниць прекрасної половини людства, адже продукт в першу чергу благотворно впливає на волосся і нігті, надаючи їм природний блиск і силу. Він скорочує ламкість капілярів і розгладжує зморшки, а за допомогою величезної кількості вітаміну C сприяє омолодженню організму в цілому. Останній ефект краще і швидше за все досягається при вживанні в їжу не самих горіхів, а їх зеленого листя.

Проте, з горіха в цілому варто виділити його ядро ??як абсолютний джерело корисних речовин і природних антиоксидантів. Саме в ньому містяться такі необхідні нашому організму елементи, як фосфор, калій, магній, які впливають на роботу серцево-судинної системи, стабілізуючи кровотік і підвищуючи еластичність судин. Крім того, завдяки прискоренню процесу синтезу білка, який досягається за допомогою амінокислот, що містяться в волоському горісі, наш мозок отримує справжній «заряд бадьорості», що дозволяє працювати довше і краще.

Недоліки та протипоказання до вживання горіхів

Незважаючи на те, що горіхи здаються ідеальним у всіх сенсах продуктом, протипоказання у них, природно, присутні. Про них не варто забувати і обережно ставиться до їх вживання, інакше це може привести до сумних наслідків. Отже, в яких ситуаціях вживання волоських горіхів вважається небажаним або абсолютно неможливим:

  • Підвищене згортання крові. Оскільки горіхи впливають на кровотік, слід бути вкрай акуратним при їх вживанні, інакше замість позитивного ефекту ви досягнете протилежного, в результаті чого можливе утворення тромбів. В цьому випадку краще обмежувати вживання волоських горіхів і використовувати тільки масло на їх основі (але в малих кількостях).
  • Кишкові захворювання. Якщо ви страждаєте хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вживати горіхи вам протипоказано, оскільки через свою твердості вони можуть частково не перетравитися в організмі, викликавши розлад і запалення.
  • Проблеми з печінкою. Незважаючи на те, що горіхи є відмінними природними імуностимуляторами, вживати їх в їжу при хронічних захворюваннях нирок і печінки вкрай не рекомендується.

Поради по правильному вживання волоських горіхів

Наостанок дамо кілька порад про те, які захворювання можна вилікувати за допомогою наших цілющих горішків:

  • Ангіна і застуда. Для того щоб швидко вилікуватися від простудних захворювань, рекомендується вживати суміш меду і зеленого листя горіха, подрібнених за допомогою міксера. Завдяки природних антиоксидантів і імуностимуляторів, вже через кілька днів хвороби наче й не було.
  • Захворювання ясен. Як і в першому випадку, тут найефективніше впораються зелене листя, які необхідно прикладати до кровоточить місцях на всю ніч. Альтернативний варіант – також подрібнювати листя за допомогою міксера і наносити кашку на ясна, залишаючи на 2-3 години.
  • Анемія. Щоб позбутися від недокрів’я і підвищити тиск гіпотонікам, рекомендується вживати чай з волоських горіхів. За допомогою активних мікроелементів і мінералів він здатний не тільки наситити організм вітамінами, а й надати бадьорість на цілий день.

Будьте здорові і вживайте тільки корисні продукти!