Корисні властивості кропу, зберігання, застосування і протипоказання

Кріп – це знамените однорічна рослина, яке славиться не тільки прекрасними смаковими якостями. У наш час його широко застосовують в лікувальних цілях, вважаючи його прекрасним «народним» засобом.

Для лікування або профілактики захворювань використовують всі частини цієї рослини:

  • коріння
  • листя
  • стебла
  • насіння

Варто відзначити, що кріп прийшов до нас з південної Азії відразу після того, як лікарі з’ясували його корисні властивості. Сьогодні це чудове рослина не росте тільки в Антарктиді і Австралії.

Кропом в нашій країні почали активно лікуватися ще в 90-х роках. Тоді його додавали практично в усі страви, а також робили з нього компреси, настої і відвари.

В наш час знайти це прекрасна рослина не важко – для приготування страв його набувають в магазинах і на ринках, а в лікувальних цілях – в аптеці. Щоб ближче розібратися в даному рослині, давайте ознайомимося з його корисними і шкідливими якостями.

Чим корисний кріп

Корисні властивості цього популярного рослини криються в його унікальному складі. Свіжий кріп містить величезну кількість вітамінів, корисних для здоров’я:

  • тіамін
  • провітамін А
  • фолієва кислота (міститься також в моркві і полуниці)
  • вітамін С
  • аскорбінова кислота
  • вітамін А (його багато в чорносливі і каштан)

Крім вітамінів, кріп містить безліч ефірних масел, кислот, а також мінеральних речовин: магнію, натрію, фосфору і заліза, які належним чином впливають на стан організму.

Будь кріп (свіжий і сушений) має чудові лікувальні властивості.

активізація кровотечі

Регулярне вживання кропу допоможе значно активізувати процес кровотечі, завдяки залозу, яке досить легко засвоюється організмом. В результаті утворюється гемоглобін насичує клітини киснем і переносить його від легких до всіх кровоносних судинах.

Жовчогінний і сечогінний ефект

Ефірна олія, що містяться в кропі покращує утворення ферментів, які беруть активну участь у травленні. Крім того, мінеральні речовини, якими володіє кріп, мають сечогінну і дезинфікуючим властивістю, здатним вивести з сечової системи все бактерії і шлаки.

зміцнює дію

Анетін, якого досить багато в листі кропу, забезпечує безперебійну роботу всієї судинної і серцевої системи. Саме завдяки йому в організмі відбувається розширення судин головного мозку і серцевого м’яза, при цьому їх харчування значно поліпшується.

відновлення молока

Вітаміни свіжого кропу здатні поліпшити виділення молока годуючої мами. Тому саме його лікарі досить часто виписують жінкам в період лактації.

зниження тиску

Кріп корисно їсти людям, які страждають від підвищеного тиску і гіпертонії. Також це натуральний засіб відмінно бореться з безсонням і заспокоює нервову систему.

загоєння ран

Відвар їх кропу здатний не тільки продезінфікувати рану, але ще і наповнити її мікроелементами, які сприяють її швидкому загоєнню. У стародавні часи люди тільки таким способом лікували серйозні удари і поранення. На шрами або нариви рекомендується прикладати кашку з цієї рослини, завдяки якій клітини піддатися прискореної регенерації.

відхаркувальний ефект

Масла, що входять до складу кропу, мають відхаркувальну ефектом. При регулярному вживанні свіжого кропу мокрота розріджується і швидко відшаровується від дихальних шляхів. При цьому кашель відразу ж змінюється на мокрий і досить швидко проходить.

Як ви встигли помітити, кріп – це універсальний засіб, яке допомагає лікувати будь-які хвороби, навіть незначні. Але, як і будь-яке інше народний засіб – кріп містить чимало протипоказань.

Протипоказання кропу

Перше і основне протипоказання – людям, які не переносять пряні трави, від вживання кропу слід відмовитися. В іншому випадку ви можете піддати свій організм до алергічних реакцій.

Обмежити вживання цієї прянощі також потрібно жінкам під час вагітності і менструального циклу, так як елементи кропу здатні розріджувати кров. Але, тим не менш, повністю його виключати з раціону не рекомендується, так як тільки в ньому є вітаміни та інші корисні речовини, які можуть значно допомогти організму в цей нелегкий період.

Гіпертонікам також потрібно відмовитися від вживання кропу, так як він має здатність знижувати артеріальний тиск. В іншому випадку ви можете порушити зір, а також значно погіршити загальний стан організму.

Як правильно зберігати кріп

Сьогодні зберігати кріп можна двома способами, за допомогою сушки і заморозки:

  • Сушка кропу повинна здійснюватися тільки природним шляхом, тобто під променями сонця. При цьому траву необхідно покласти на металеву поверхню. В середньому кріп сушитися за 3-4 дня. Після цього його можна перекласти в мішок і зберігати при кімнатній температурі, тому що в противному випадку він почне пріти. Зберігається сушений кріп більше 2 років.
  • Замороження свіжого кропу здійснюється набагато простіше: вам потрібно лише промити і порізати траву, а потім скласти нарізку в пакет і прибрати в морозилку. Цей спосіб допоможе вам завжди мати під рукою свіжий кріп, навіть в зимовий час.

Як застосовувати кріп

Як було сказано раніше, застосовувати кріп можна по-різному:

  • додавати в будь-які страви, бажано якими ви щодня харчуєтеся, щоб кожен день насичувати організм вітамінами і корисними компонентами
  • як відварів, для лікування і профілактики багатьох хвороб (сечогінної системи, нирок, шлунка і так далі)
  • у вигляді кашки, для лікування і дезінфекції ран (кашку можна робити не тільки з листя, але ще і коренів)
  • у вигляді настоянки, яка також допоможе провести профілактику всьому організму

Як ви встигли помітити, кріп – це прекрасний народний засіб, яке лікує величезна кількість захворювань. Важливо відзначити, що вживати його рекомендується тільки після консультації з лікарем, щоб ні в якому разі не нашкодити організму.