Харчування тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок. Меню.

Тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок – серйозне судинне захворювання, при якому на стінці вени утворюється щільний згусток крові, званий тромбом. Хвороба розвивається з багатьох причин, але основними вважаються висока згортання крові, пошкодження стінок судин і порушення струму крові. При лікуванні тромбозу важливі всі нюанси: грамотно підібраний курс лікарських засобів, компресійну білизну, легка гімнастика для поліпшення кровотоку, а також дієта. Правильне харчування при тромбозі глибоких вен нижніх кінцівок допоможе домогтися бажаного результату швидше, адже, як нам відомо, ми то, що ми їмо. У цій статті ми розглянемо, що потрібно включити в раціон, а які продукти повинні назавжди покинути холодильник.

Навіщо потрібна дієта при тромбозі глибоких вен нижніх кінцівок?

До речі, ця інформація актуальна не тільки для людей, які страждають тромбозом: при атеросклерозі або тромбофлебіті харчування дуже схоже на нижчеописане. Тим, у кого є передумови до розвитку тромбозу (наприклад, варикозне розширення вен, зайва вага, порушення функцій печінки) або найближчі родичі, які страждають на цю хворобу, дієта необхідна як профілактика.

При наявності тромбозу дійсно слід підкоригувати харчування, і ось чому:

  • При наступному режимі харчування, втрата ваги неминуча, а це знизить навантаження на судини.
  • Дієта запобіжить розвитку атеросклерозу.
  • Нормалізується стілець. Дрібниці? Насправді це дуже важлива складова: при запорах збільшується внутрішньочеревний тиск, що тягне за собою хронічну венозну недостатність.
  • Якщо харчуватися, дотримуючись основні правила – стінки судин зміцнюються і стають еластичнішою.
  • У спеціальне харчування при тромбозі обов’язково входять продукти, що сприяють розрідженню крові.
  • Відновлюється обмін речовин.
  • В організм надходять антиоксиданти.

Що можна, а що не можна?

Дієта при тромбозі повністю виключає:

  • Продукти в яких міститься вітамін К: печінку, зелений чай, кава, шпинат, капуста, зелені помідори, пшеничну каша.
  • Продукти, в яких в надлишку вітамін С: брюссельську капусту, зелені помідори, відвар шипшини, ківі, лимони, апельсини, смородину (і чорну, і червону) картопля, свинячі нирки, цибуля, червоний перець.
  • Їжа, в якій багато вітамінів С і К, сприяє збільшенню в’язкості крові.

  • Категорично заборонені дуже солоні продукти: консерви, в’ялена риба, чіпси, сухарики. Вони провокують затримку зайвої рідини в організмі, слідчо, збільшують обсяг циркуляції крові.
  • Насичені жири – виключити! Заборонені: маргарин, вершкове масло, майонез, свиняче сало, жирна свинина, курка з шкіркою, фастфуд, торти, тістечка, жирні вершки, жирні сири, напівфабрикати. Ці продукти викликають холестеринові відкладення в судинах і збільшення ламкості венозної стінки.

При тромбозі корисні:

  • Рослинні волокна. Вони бувають нерозчинними і розчинні. Перші необхідні для того, щоб нормалізувати стілець і очистити кишечник, а другі – для розсмоктування вже відклався холестерину. Нерозчинні волокна міститися в висівках і цільних зернах, розчинні – у фруктах, овочах, висівках і бобах.
  • Продукти, в складі яких міститися біофлавноіди і мідь, відмінно загоюють травмовані вени, знімають запалення, попереджаючи розвиток тромбофлебіту. До цієї групи належать: чорниця, яблука, персики, какао, соя, полуниця, кешью, зернові, виноград.
  • Продукти, які сприяють розрідженню крові: морква, огірки, баклажани, помідори, морська капуста, індичка, куряча грудка, кунжутне масло, лляне масло, знежирені молочні продукти, інжир, буряк, гранат, часник.
  • Дуже корисні продукти з Омега-3: скумбрія, оселедець, палтус, тунець, креветки, лосось, форель. Вони також знижують в’язкість крові.
  • І пам’ятайте, менше газованої води, ненатуральних приправ, цукру, мучного, смаженого, копченого і підсолоджених пластівців. Курячих яєць можна з’їдати не більше трьох в день.

Зразкове меню при тромбозі глибоких вен:

Варіанти сніданків:

  • 1. Гречана каша на воді з додаванням родзинок і горіхів.
  • 2. Рисова каша на знежиреному молоці з додаванням тертого яблука.
  • 3. Бутерброди з цільнозернового хліба без вершкового масла з червоними помідорами, індичкою, лососем або курячими грудками.
  • 4. Гречана каша з курячою грудкою.
  • 5. Омлет з трьох яєць, знежиреного молока і зеленої цибулі.

Варіанти обідів:

  • 1. Відварені цільнозернові макарони з куркою або індичкою.
  • 2. Суп з курячим бульйоном, рисом або гречкою.
  • 3. Борщ з великою кількістю буряка, пісним м’ясом і практично без картоплі.
  • 4. Фруктовий суп з додаванням маложирна сметани.
  • 5. Крем-суп з креветками і овочами.

Варіанти вечерь:

  • 1. Тушкована морква і куряча грудка.
  • 2. Салат з тертої відвареного буряка з маслом льону і часником.
  • 3. Запіканка з нежирного сиру.
  • 4. Запечена скумбрія з овочами.
  • 5. Отварная пісна яловичина, печена картопля (максимум двох штук).

Дотримуючись подібний режим харчування, Ви не тільки швидше позбудетеся від тромбозу і уникнути операції, але і зможете уникнути розвитку нових захворювань.