Харчування при ВСД: правила, що можна і не можна їсти, харчування в залежності від форми дистонії, меню

У статті обговорюємо харчування при ВСД. Розповідаємо про основні принципи і правила харчування. Ви дізнаєтеся, які продукти дозволені і заборонені, як слід харчуватися при різних формах ВСД, зразкове меню.

Зміст статті:

  • Основи харчування при ВСД
  • Правила харчування
  • Що можна їсти
  • Що не можна їсти
  • Харчування при різних формах
  • Зразкове меню
  • що запам’ятати

Основи харчування при ВСД

Лікарі зазвичай не рекомендують будь-якої спеціальної дієти при ВСД, проте “ми є те, що ми їмо”. Раціонально збалансоване харчування значно покращує самопочуття, полегшує симптоматику, прискорює одужання.

Дієтотерапія при ВСД не замінює лікування захворювання під контролем фахівців (невропатолог, психотерапевт), але істотно покращує стан здоров’я пацієнта.

При ВСД існують порушення, які можливо частково коригувати дієтотерапією:

  • порушення обміну речовин;
  • зміни судинного тонусу;
  • перепади артеріального тиску;
  • пригніченість;
  • запаморочення;
  • підвищена стомлюваність;
  • сонливість.

Приділіть особливу увагу своєму харчуванню, якщо маєте:

  • зайва вага;
  • недостатню масу тіла;
  • збої в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • супутні хронічні хвороби;
  • часті застуди;
  • затяжного перебігу захворювань.

Правила харчування

Дотримуйтесь калорійність раціону. Розрахуйте свою добову норму споживання калорій і дотримуйтеся цієї цифри. Рівномірно розподіліть норму калорій на кількість прийомів їжі.

Ожиріння погіршує самопочуття при ВСД і дає додаткове навантаження на роботу серцево-судинної системи. Якщо у вас є зайва вага, зменшите добову калорійність раціону на 10-15%.

Недостатня маса тіла при ВСД також небажана – запаморочення, слабкість, швидка стомлюваність проявляються набагато яскравіше у людей з малою масою тіла. Розрахуйте вашу ідеальну масу тіла і збільште споживання калорій для її досягнення.

Дотримуйтеся строгого режиму харчування – це одна з головних умов одужання. Харчування також організуйте правильно:

  • харчуйтеся 5-6 разів на день невеликими порціями;
  • їжте в строго визначене час;
  • обов’язково снідайте через 0,5-1,5 години після пробудження;
  • Не їжте за 2,5 години до сну.

Такий режим при його дотриманні:

  • підтримує нормальну концентрацію глюкози в крові;
  • перешкоджає переїдання;
  • стимулює метаболічні процеси;
  • покращує якість перетравлення їжі;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Мінімізуйте важко переваріваріваемую їжу. Їжа, яку складно переварити, надовго затримується в шлунково-кишковому тракті, підсилює бродіння в кишечнику, призводить до застійних явищ, дисбактеріозу, зашлакованості організму, погіршує обмін речовин, знижує імунітет.

Для того щоб уникнути неприємних наслідків, відмовтеся від вживання великої кількості тваринних жирів і не їжте смажені, копчені продукти.

Вживайте більше рослинної клітковини, так як це покращує метаболізм, збільшує якість перетравлення їжі, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.

При захворюванні необхідно підтримувати в раціоні достатню кількість мікроелементів і вітамінів.

Важливо вживати необхідну кількість вітамінів групи В. Їх дефіцит погіршує стан у пацієнтів з ВСД:

  • нестача вітаміну В1 призводить до підвищеної тривожності;
  • недолік В2 проявляється погіршенням якості сну, підвищеною стомлюваністю;
  • нестача В6 негативно відбивається на процесах запам’ятовування і мислення;
  • дефіцит вітаміну В9 проявляється підвищеною збудливістю нервової системи;
  • нестача В12 провокує депресії.

Вітамін А стабілізує нервову діяльність, покращує сон і розумову активність. Вітаміни Е і Д допомагають людям з вегето-судинною дистонією легше переносити нервові перевантаження, покращують адаптивні можливості нервової системи.

Зверніть особливу увагу на споживання заліза. У людей з гіпотонічній формою ВСД часто діагностують залізодефіцитну анемію. Лікування анемії поліпшить самопочуття, ліквідує симптоми слабкості, млявості, часті запаморочення.

Виключіть прийом алкоголю. Вживання алкогольних напоїв в будь-яких кількостях призводить до додаткового навантаження на серцево-судинну систему. Після вживання відзначається розширення судин в першу годину, а потім їх звуження в наступні 4-24 години. Внаслідок цього дестабілізуються показники тиску, підвищується ризик розвитку інсульту головного мозку, гіпертонічний криз та ін. Ускладнень.

Пийте не менше 2 літрів води на добу. Причому, обов’язково вживайте щодня чисту мінеральну воду – це поліпшить ваше самопочуття за рахунок відновлення водно-електролітного балансу і детоксикації.

Що можна їсти

Обмежте вживання м’яса до 3-4 разів на тиждень. Вибирайте пісні і дієтичні види м’яса і птиці – курку, кролика, нутрію, яловичину, баранину.

Перевага способи обробки їжі:

  1. приготування на пару;
  2. варіння;
  3. гасіння;
  4. запікання.

Вибирайте продукти, багаті клітковиною:

  • бобові (квасоля, горох, боби);
  • овочі, фрукти, ягоди, горіхи;
  • зернові в недробленого вигляді або грубого помелу, висівки;
  • пророщена пшениця;
  • листова зелень (салат, зелена цибуля, кріп, кінза та ін);
  • морська капуста.

Що не можна їсти

Уникайте вживання тваринних тугоплавких жирів – нутряний жир, сало, маргарин та ін. Замініть вершкове масло на соняшникову, ріпакову або оливкову.

Виключіть з раціону продукти з вмістом консервантів, барвників, згущувачів. Не вживайте їжу з сервісів “швидкого харчування”, смажені і копчені страви.

Відмовтеся від ковбас і старих сирів, а також шоколаду – це особливо важливо при підвищенні показників кров’яного тиску при ВСД. Ці продукти провокують мігрень, тромбоз судин, інсульт.

Детальніше про продукти, шкідливих для мозку і нервової системи ви дізнаєтеся в відео:

Харчування при різних формах

Найбільш часто зустрічаються 2 форми ВСД:

  1. гипотоническая;
  2. гіпертонічна.

Обидві форми характеризуються стрибкоподібним зміною артеріального тиску. При перепадах тиску додавайте в чай ??шишки хмелю, листя м’яти, меліси, липовий цвіт. Вони сприятливо впливають на гіпоталамус, вегетативну нервову систему, зменшують дратівливість, покращують сон.

При будь-якій формі ВСД корисно вживання трав’яних чаїв з лимонника китайського, родіоли рожевої, аралії, женьшеню, елеутерококу, заманихи, так як ці рослини:

  • покращують адаптацію організму до різних впливів навколишнього середовища;
  • нормалізують нервову та ендокринну регуляцію;
  • стимулюють імунітет;
  • підтримують життєвий тонус і працездатність;
  • покращують метаболізм.

Особливості харчування при гіпертонічній формі

Корекція харчування запобіжить стійку артеріальну гіпертензію. Уникайте частого і рясного вживання продуктів і напоїв, що підвищують показники артеріального тиску і надають збудливу дію на нервову систему:

  • міцну каву або чай;
  • наваристі бульйони з м’яса, риби;
  • холодець;
  • копченості;
  • соління.

Зменшіть споживання звичайної кухонної солі до 4 г / сут. Використовуйте гіпонатріевую сіль або її калієві замінники, наприклад “Санасол”.

Збільште споживання продуктів з високим вмістом калію – банани, печена картопля, баклажани, сир, виноград, абрикоси, мандарини і ін.

Вибирайте страви з вмістом листової зелені, кропом, селерою – ефірні масла цих рослин містять речовини, що розширюють просвіт кровоносних судин і знижують показники тонометра.

Корисно пити какао, так як цей напій містить флавонол, який знижує тиск.

Особливості харчування при гіпотонічній формі

При гіпотонічній формі вегето-судинної дистонії з періодами зниження показників кров’яного тиску лікарі рекомендують не проводити розвантажувальні дні, голодні дієти. Організуйте часті прийоми їжі невеликими порціями. Такий режим харчування допоможе скоротити періоди запаморочень, епізоди непритомності і стан напівнепритомності.

Суворо дотримуйтеся питного режиму для підтримки об’єму циркулюючої крові, випивайте не менше 2 літрів води на добу.

Їжте більше продуктів з аскорбіновою кислотою, яка володіє тонізуючу дію і міститься в найбільшій кількості в чорній смородині, агрус, лимонах, болгарському перці, апельсинах, шипшині, обліписі, грейпфруті, брукви і ін.

Вибирайте продукти з високим вмістом біофлавоноїдів, які покращують еластичність кровоносних судин, використовуйте буряк, паприку, апельсини та ін.

Включайте в меню свіжовичавлені соки з перерахованих фруктів і овочів. Пийте свіжозаварений зелений чай, каркаде, іноді кави. Для посилення тонізуючих властивостей напоїв додавайте замість цукру натуральний мед. Уникайте какао.

У приготуванні страв і напоїв застосовуйте наступні спеції – імбир, корицю, куркуму, перець чилі. Вони надають тонізуючий ефект, покращують апетит.

Придбайте солодку (натуральну лакрицу) у вигляді льодяників, рослинної сировини або біологічно активних добавок. Природний інгредієнт піднімає тиск.

Зразкове меню

Для людей з гіпертонічною формою ВСД корисно буде наступне меню на день:

  1. сніданок – вівсянка, какао;
  2. другий сніданок – запіканка з солодкого сиру з родзинками, яблучний сік;
  3. обід – борщ, омлет, цільнозерновий хліб, трав’яний чай, пастила;
  4. полуденок – ягідний йогурт, пряник, компот;
  5. вечеря – пшоняна каша з гарбузом, печене яблуко, кефір.

Зразкове меню при гіпотонічній формі ВСД:

  1. сніданок – сочевична каша, кава, ягідний мус;
  2. другий сніданок – сирники з ягідним джемом, чай з лимоном;
  3. обід – вуха, тушкована картопля з грибами та сметаною, імбирний чай з корицею;
  4. полуденок – млинці з капустою; зелений чай з м’ятою.
  5. вечеря – вівсяна каша з сухофруктами, свіжовичавлений апельсиновий сік;
  6. вечірній перекус – банан, кефір.

що запам’ятати

  1. Дотримуйтеся дрібного харчування – 5-6 прийомів невеликих порцій їжі.
  2. Розрахуйте свою індивідуальну добову норму споживання калорій і розподіліть її рівномірно на прийоми їжі.
  3. Нормалізуйте питний режим.
  4. Виключіть жирні, смажені, копчені страви, ковбаси, старі сири, алкоголь, продукти з барвниками, загустителями, консервантами.
  5. Дотримуйтеся повноцінного харчування з достатнім вмістом мікроелементів і вітамінів.