Дієта при артриті суглобів. Зразкове меню.

Правильно підібране харчування при артриті – великий крок до поліпшення самопочуття. Виявляється, продукти можуть як посилювати перебіг запального процесу, так і припиняти його. Меню при артриті базується на дієті № 10, але є свої нюанси: існують декілька різновидів артриту, і для кожного з них є свій перелік допустимих і заборонених продуктів. При травматичному артриті дієта повинна бути повноцінною, що містить багато вітамінів, білків, жирів і складних вуглеводів; при ревматичному артриті повинен бути обмежений обсяг споживаної рідини, при подагрическом, навпаки, потрібно пити якомога більше води, але в цій статті ми поговоримо про те, якою має бути дієта при ревматоїдному артриті суглобів.

Загальна для всіх видів артриту

Для будь-якого виду артриту дієту потрібно підбирати ретельно: вона повинна бути складена в залежності від фази захворювання (гостра, підгостра, період ремісії). У щоденне меню повинні бути включені продукти з високим вмістом омега-3. Ця жирна кислота у великій кількості міститься в рибі, що не смажених горіхах, в рапсовій і лляному маслах. При будь-якому артриті можна пити багато кави, чаю та алкоголю, а в деяких випадках їх потрібно повністю виключити як соління та приправи. Споживання білка – обмежити, але якщо лікар призначив лікування кортикостероїдними гормонами – його зміст в щоденному меню повинно бути нормальним або навіть підвищеним. Харчуючись за певною схемою, хворий може допомогти організму боротися з артритом, зменшити запальний процес, набряки і знизити біль.

Що заборонено при ревматоїдному артриті?

  • Лікувальна дієта при артриті повністю виключає жирні м’ясні страви, тому що в них міститься арахідонова кислота – потрапляючи в організм, вона підсилює запальні явища.
  • Міцна кава і чай також слід виключити. Обидва напої містять кофеїн, а його надлишок сприяє вимиванню кальцію, і протягом артриту посилюється.
  • Алкогольні напої. Крім того, що алкоголь не можна поєднати з препаратами від артриту, він, як і сіль, сприяє утворенню набряків, що вкрай небажано при даному захворюванні. При вживанні спиртовмісних напоїв людське тіло виробляє дофамін і адреналін – вони сприяють посиленню запального процесу.
  • Чіпси, сухарики, картопля-фрі, гамбургери, торти, тістечка і шоколад містять багато транс-жирів і цукру, а значить, сприяють збільшенню маси тіла і відкладення холестерину, що в свою чергу може обернутися емболією або атеросклерозом. При артриті можна допускати додаткового навантаження на суглоби, тому під забороною жирні, борошняні або занадто солодкі продукти.
  • Жирні бульйони, рибні та грибні бульйони – виключити.
  • Картопля, баклажани, перець і інші пасльонові не можна вживати в гострому періоді через те, що в них входить соланін, що збільшують болю при артриті і викликає проблеми з кишечником, депресію, безсоння і головний біль.

Ревматоїдний артрит: дієта і харчування в залежності від стадії

при гострій стадії ревматоїдного артриту, для якої характерні гострі постійні болі, запалення і лихоманка, показана низькокалорійна дієта (1500 – 1800ккал) з мінімальним вмістом білка (до 80г, з яких 40% – рослинний білок) – він може посилити запалення і болю. Вуглеводи повинні бути тільки складними, ніякого шоколаду, цукерок і булочок. У день можна споживати до 300гвуглеводів, з них цукру – максимум 20г. Жирів до 70г в день, з них 30% – рослинні жири. Повна відмова від алкоголю, куріння, кави, чаю та приправ. Шкідливо пити багато води в стадії загострення, максимум 1 літр вільної рідини.

подострая стадія настає зазвичай через пару тижнів після початку гострої, але є випадки, коли артрит починається відразу з підгострій стадії, минаючи гостру. У цій фазі у хворого стан порівняно задовільний, болю не надто сильні, а температура тіла не підвищена.
Режим харчування при артриті в підгострій стадії мало чим відрізняється від вищеописаного: можна з’їдати до 90г білка (60% – тварини, 40% – рослинні), до 90 г жирів (75% – тварини, 25% рослинні), а ось вуглеводів можна споживати також до 300г, правда, тепер цукру можна на 20г більше. Кількість дозволеної рідини збільшується до 1,3 літра.

Стадія ремісії. Коли біль пройшов повністю – пацієнту слід дотримуватися основних правил харчування при артриті, описаних вище.

При будь-який з фаз харчування повинно бути частим і дробовим, їжа – не дуже гарячою або холодною, а вітамінів – багато.

Що корисно при ревматоїдному артриті?

  • Лосось і інші сорти жирної риби через вміст омега-3 і необхідного для кісток вітаміну D3.
  • Чи не смажений мигдаль, арахіс або насіння соняшнику корисні через вітаміну Е – він зміцнює зовнішню мембрану суглобової сумки.
  • Смородина, папайа, апельсини і лимони містять вітамін С, що уповільнює розвиток артриту.
  • Свіжі яблука зі шкіркою. При артриті необхідний колаген для відновлення хрящової тканини в суглобах, а до складу яблук входить кверцетин, який бере участь у виробленні колагену в організмі.
  • Брокколі, капуста, чорна квасоля незамінні для людей з артритом. Вони не тільки містять кальцій, мідь і кверцетин, але і багаті антиоксидантами, що знижують запальні явища.
  • Імбир. Дія імбиру схоже з дією нестероїдних протизапальних препаратів, показаних при ревматоїдному артриті. Ефект слабше, але побічних явищ немає. Цей диво-корінь зменшує біль, знижує набряки і запалення.

Дієта при ревматоїдному артриті: меню

  • В меню запропоновано триразове харчування, але між основними прийомами їжі обов’язково робіть перекус. Для цього відмінно підійдуть відварені білки, яблука, сир, ягоди та овочеві бульйони.
  • Страви можна солити тільки після приготування. Солі повинно бути якомога менше.
  • Візьміть за правило з’їдати в день хоча б одне яблуко й випивати склянку кисломолочного напою.
  • Обов’язково пийте вітамінні комплекси, а в літній період робіть упор на дозволені фрукти і овочі.

приклади сніданків

  1. Стиглий банан, яблуко і вівсянка.
  2. Гречана каша з курячою грудкою.
  3. Омлет з 2-х жовтків і 4-х білків з брокколі або зеленою цибулею.
  4. Сирна запіканка.
  5. Гречана каша з ягодами.

приклади обідів

  1. Борщ на воді, пюре з кабачків, м’ясо кролика або нежирна яловичина.
  2. Суп з капусти і моркви з куркою, але на воді, а не на бульйоні. Салат з НЕ солоної квашеної капусти.
  3. Овочевий суп з селерою і пшоном, куряче м’ясо.
  4. Салат з огірків і капусти, тушкована або відварна риба.
  5. Овочевий бульйон, м’ясо кролика і зелена квасоля.

приклади вечерь

  1. Сирний пудинг з ягодами.
  2. Бутерброд з цільнозернового хліба з лососем, без масла.
  3. Риба і брокколі.
  4. Морквяна запіканка і гречка.
  5. Цвітна капуста і куряче філе.