Алергія на пиво – симптоми, фото алергічної реакції у дорослих

ВООЗ офіційно назвав 21 століття століттям алергії, і не випадково. З кожним роком збільшується кількість речовин, на які людський організм починає реагувати неадекватно, раптово приймаючи раніше знайомі і нешкідливі молекули за патогени. Відомий людству з незапам’ятних часів, легкий хмільний напій – пиво, який приносить легке і швидкоминуще сп’яніння, також потрапив до списку екзоаллергенам.

Сьогодні, алергія на пиво – діагноз, що зустрічається рідко, але тільки тому, що люди не поспішають йти до лікаря, виявивши у себе алергічні прояви на «рідкий хліб». Проте медична статистика передбачає, що алергією на пиво, зроблене за класичною технологією з ячменю, сьогодні страждає 1 з 100 чоловік.

Непереносимість алкогольних напоїв та алергічні реакції на пиво

Між непереносимістю алкоголю і алергією на нього існує принципова відмінність. Перша реакція є генетично обумовленою, передається у спадщину особливістю – в організмі виробляється недостатня кількість ферменту AlDh2, який утилізує продукти, що виходять в результаті метаболізму етилового спирту. Оскільки така особливість є вродженою, то доросла людина про неї «знає заздалегідь».

Непереносимість пива теоретично можлива, але практично не зустрічається, – надто вже багато і відразу треба випити цього слабоалкогольного напою. Проте, якщо людину з непереносимістю алкоголю, що не попередити і пригостити великою кількістю фабричного «міцного» світлого пива або саморобним коктейлем «Йорж», то у нього виникнуть типові симптоми непереносимості алкоголю – флеш-синдром. Обов’язково почервоніє не тільки особа, але шия і плечі. Можливо почервоніє шкіра на всьому тілі, підвищаться пульс, тиск, температура.

Існує ще одна можливість отримати таку реакцію на хмільний напій, але вона малоймовірна, оскільки люди з алкогольною непереносимістю знають свою точну міру вживання пива верхнього бродіння. Мова йде про такі сортах, як темне пиво і ель, де високі пивні процентні обороти наближаються до «винним показниками». З цієї точки зору, ідеальним напоєм для людей з непереносимістю етилового спирту є безалкогольне пиво, яке містить всього 0,5%.

Це цікаво
Сьогодні, доклавши трохи зусиль можна купити і продегустувати такі незвично міцні сорти пива: Total Nclear Penguin (32%), Specialaty Ice (43%), Armageddon (65%).

Алергічна реакція на пиво, за механізмом свого розвитку, може бути:

  1. Справжньою алергією – атиповим імунною відповіддю організму на один або кілька компонентів, з яких напій вариться або виникає в ньому в процесі бродіння.
  2. Різновидом перехресної харчової алергії – наслідок схожості білкових молекул в пиві з іншими алергенами.

На відміну від етилової непереносимості, яка є вродженою, алергія на пиво може виникнути на будь-якому етапі життя дорослої людини раптово. При цьому ознаки алергічної реакції на пиво завжди відмінні від проявів непереносимості алкогольних напоїв.

Симптоми алергії на пиво:

  • оральний алергічний синдром – печіння і свербіж у роті, опухають губи, іноді мова;
  • алергічний риніт – рясні соплі або закладеність носа, на тлі сльозотечі;
  • чхання і першіння в горлі;
  • атопічна кропив’янка;
  • у важких випадках, вкрай рідко – задишка, утруднення дихання, набряк горла, тахікардія;
  • при «ячмінної» алергії, навіть мала кількість пива обов’язково викличе пронос, а в 50% випадків запалення суглобів.

Причини алергії на пиво

Виникнення нестандартного відповіді імунної системи на хмільний напій звичайно ж криється в компонентах з якого воно вариться.

склад сусла

Найпоширеніші злаки для приготування спочатку сусла, а потім і солоду – це ячмінь, пшениця, рис, кукурудза і жито, а в традиційно пивних європейських країнах для приготування дамського або фруктового пива використовуються традиційні фрукти, ягоди та / або їх квіти, а також сік або сироп: вишня, бузина, полуниця, малина, персик, чорна смородина і виноград.

Цілком природно, що всі ці продукти можуть стати алергічними тригерами, які викличуть характерні алергічні реакції при попаданні всередину організму. Крім цього, в процесі виробництва пивного сусла з ячменю чи пшениці, під час пророщування, обсмажування, варіння і зброджування, відбувається структурна зміна їх протеїнових комплексів -? – і? -амілази, які викликають ланцюгову реакцію зміни в інших білках. Цей процес ставить ячмінне і пшеничне пиво, на їхню алергенної небезпеки, на перше місце серед всіх зернових сортів цього напою. Тому, якщо у вас виникла алергія на «звичайне» ячмінне пиво спробуйте перейти на рисове або кукурудзяна.

Справедливості заради слід зазначити, що алергія на продукти з ячмінної або пшеничної муки, або «астма пекаря» – вдихання цих видів борошна, не завжди супроводжується розвитком алергічної реакції на пиво. Найімовірніше, що ті протеїни, які викликають нетиповий імунну відповідь, зазнають змін в процесі ферментації.

Індукування харчової перехресної алергії можливо і при вживанні натуральних фруктових сортів пива. В цьому випадку треба, або поміняти «ягоду» і повністю відмовитися від улюбленого фруктового сорти, або спробувати його штучний дешевий варіант, коли в звичайне світле пиво додають трохи яблучного соку і смакові ароматизатори.

хміль

Рослина, «що робить пиво пивом» – це хміль, яке відноситься до сильних алергенів, в тому числі і перехресним.

Алергія на хміль належить до професійних захворювань пивоварів, напевно, тому сучасна медицина навчилася з нею боротися за допомогою спеціальної вакцинації і специфічного лікування ряскою. Тому, при певній наполегливості і терпінні з боку любителя пива, таку напасть можна буде успішно подолати.

Пивні дріжджі

При виробництві більшості сортів пива застосовують пивні дріжджі, які утворюються у великій кількості при зброджуванні хмелю з солодом. Ці грибки, незважаючи на всю їх корисність, також входять в список сильних алергенів.

Людям, у яких є алергія на пивні дріжджі в 100% випадків не можна пити нефільтроване пиво, адже саме в ньому є ці, нехай вже і неактивні грибки. При попаданні в організм, вони можуть «ожити» і викликати сильні прояви алергічних реакцій. У разі непереносимості пивних дріжджів сміливо можна пити натуральне фруктове пиво, для виробництва якого вони не застосовуються, а також легкі сорти світлого і «0» пива, де хмільна рідина максимально відфільтрована від їх змісту.

Біогенні аміни – гістамін

Під час зброджування, в майбутньому хмільному продукті, як і вини, утворюються гістамін. Вони представляють безпосередню небезпеку людям з синдромом гистаминовой непереносимості. Первинна діагностика цієї патології утруднена, тому, що гістамін-асоційовані симптоми повністю ідентичні ознаками гострої харчової алергії.

штучні добавки

Для того, щоб пиво зберігалося максимально довго, сучасні пивоварні заводи змінюють його класичні рецепти. Це стосується не тільки пляшкового пива, але і розлитого в кеги для продажу в барах і ресторанах. В пиво додаються барвники, ароматизатори та консерванти, які також є найсильнішими алергенами.

Якщо у вас є алергія на такі добавки, то отримати задоволення від пінного напою можна лише в разі придбання неконсервованого пива – безпосередньо на певних заводах або в невеликих крафтового барах-пивоварнях.

Закуски до пива

Досить часто, навіть медики, не беруть до уваги те, що раптовий прояв алергії на пиво є наслідком вживанням улюбленої закуски, а не власне пінним напоєм. Так що в процесі виявлення справжньої причини пивний алергії, в першу чергу, спробуйте змінити вид закуски або відмовтеся від неї зовсім.

Невеликий відступ – вплив пива на жіночий організм

Медичні дослідження довели благотворний вплив пива на жіночий організм. При цьому усереднена рекомендована добова доза – 340 мл, змінюється в залежності від ваги, стану здоров’я і віку. Особливо корисно пиво жінкам, які перебувають у періоді менопаузи.

Вагітним же жінкам пити пиво все-таки не рекомендують.

Деякі дослідження свідчать про вплив допологового прийому пива на розвиток в подальшому таких алергічних патологій у дітей, як бронхіальна астма, атопічний риніт і дерматит. Якщо вже виникло сильне бажання, то краще випити пару ковтків натурального, а тому дорогого, фруктового пива. У цьому випадку, ви ще й знижуєте ризик отримати гормональний збій від хмелю, який, до речі, є родичем конопель.

Незважаючи на корисність хмільного напою для жіночого організму, представницям слабкої статі треба бути дуже обережними, оскільки жіночий пивний алкоголізм відноситься до найважчих, практично не піддається лікуванню, наркотичним залежностям.

Алергія на пиво – лікування, профілактика рекомендації

Симптоми алергії на пиво

З точки зору лікування класичної харчової або перехресної алергії, перша умова, яку одночасно відноситься і до лікування, і до профілактики – це повне обмеження контакту з алергеном. Тому, якщо у вас, після пива з’явилися характерні симптоми, відмовтеся від цього напою, і зверніться за консультацією до лікаря-алерголога. Саме він допоможе виявити справжню причину патології і порекомендує «безпечний» для вас сорту пива.

Також, доктор призначить відповідний вам антигістамінний препарат, краплі або мазь, які знімуть прояв алергічних реакцій.

Пам’ятайте, якщо ви проходите лікування антибіотиками, то пити пиво категорично заборонено. Важкі псевдоаллергические реакції, аж до розвитку анафілактичного шоку, можуть бути наслідком його вживання при таких захворюваннях: лімфома, фибромиалгия, системний мастоцитоз, гіпереозінофільний синдром і злоякісні пухлини. Категорично заборонено пити пиво якщо проходить терапія дисульфірамом, метронідазолом або нестероїдними протизапальними препаратами.

Лікарі настійно не рекомендують пити хмільний напій, людям, що страждають від харчової або перехресної алергії. У всякому разі, необхідно дочекатися одужання або виникнення стійкої ремісії.

І на закінчення додамо, що пиво, як і будь-який інший алкогольний напій, обов’язково посилить реакцію основної патології у 1/3 хворих з алергічним ринітом, які страждають від хронічної обструктивної хвороби легень і астматиків, а також у хворих, чутливих до аспірину.