Алергія на моркву у дитини і дорослих – симптоми і лікування

Харчова алергія – це одна з різновидів алергічних хвороб, яка виражається понад чутливим відповіддю імунної системи на вживання деяких білкових сполук рослинного або тваринного походження.

У свою чергу, алергія на моркву є підвидом харчової алергії на червоні фрукти і овочі. Серед дорослих така алергічна реакція зустрічається рідко і, в основному, обумовлена ??прийомом свіжовичавленого морквяного соку. А ось морквяна алергія у малюків – це досить поширене явище, яке може бути викликане не тільки сирим, але і відварною коренеплодом.

морквяні алергени

На жаль, звичний лідер-постачальник провітаміну А (бета-каротину) може бути і причиною виникнення харчових алергічних реакцій. Чому?

Справа в тому, що морква містить антиоксиданти з групи флавоноїдів: лікопін і 5 різновидів антоціанів, які, незважаючи на всю корисність, потрапляють в розряд білкових алергенів. А загальне зниження імунітету у міських жителів, призвело до того, що часто, організм припиняє адекватно реагувати на ці білкові сполуки, і приймає їх за патогени. Особливо це стосується маленьких дітей, у віці до року. Адже у них травна система перебувати в стадії формування і існує нестача необхідних харчових ферментів.

На замітку. Деякі морквяні алергени можуть залишатися активними навіть в процесі і після термічної обробки. Наприклад, багато хто не підозрюють, що винуватицею нападів першіння в горлі, нежиті і сльозоточивості, раптово сталися на кухні, є пар від готується на плиті морквини.

Варто окремо відзначити, непереносимість корисного коренеплоду може початися в будь-якому віці, оскільки морква входить до переліку продуктів, що викликають ще один різновид алергії – перехресну.

Морква і перехресна алергія

Несприйнятливість тільки одного компонента, насправді, досить рідкісне явище. У більшості випадків, імунна відповідь на один з алергенів, здатний запустити реакцію і на інші. Яскравий тому приклад – перехресна алергія, стан, коли імунітет реагує на набір амінокислот, який схожий з основним антигеном.

Це не тільки пізнавально, але й важливо. Ідентичні білкові комплекси, які викликають перехресну алергічну реакцію, можуть зустрічатися, здавалося б, у зовсім відмінних «подразників», наприклад, арахіс і вироби з латексу.

На відміну від харчової різновиди, до якої схильні в основному діти, перехресна алергія на моркву – це «прерогатива» дорослих.

Ось список компонентів, які можуть викликати таку різновид непереносимості:

  • нехарчові «антигени» – каротин, синтетичний і природний вітамін А;
  • селера, коріандр, петрушка, кмин, аніс, фенхель;
  • пилок полину, амброзії, пирію, тимофіївки (аржанец);
  • цвітіння берези, ліщини, каштана, вільхи, а також яблуневих, абрикосових, сливових, персикових, і вишневих дерев;
  • декоративні та польові квіти – жоржин, ромашка, кульбаба, соняшник;
  • фітопрепарати – з нирок і листя берези, шишок вільхи, полину гіркого, череди, мати-й-мачухи, ромашки лікарської, календули, оману.

Слід звернути увагу. Рідко, але, джерелом перехресної алергії на моркву можуть стати яблука червоних сортів, сливи, вишні, черешні, абрикоси, персики. У цей список потрапляють лісові горіхи, ківі, картопля, насіння і соняшникову олію (!).

Відкриття в молекулярної біології, які привели до виникнення поняття і розуміння механізму розвитку перехресної алергії, дозволили кардинально переглянути тактику лікування, а також складати індивідуальні схеми гіпоалергенного харчування. Проте, такі рекомендації можливо отримати тільки у профільного лікаря, і тільки після аналізу крові на білок f31, імуноглобуліни E, L і G, і виконання ряду діагностичних проб по харчовій панелі.

Причини алергії на моркву

Як би не здавалося парадоксальним, але все частіше виникає алергія на моркву у дорослих, є наслідком поліпшення якості життя і зміною структури інфекційної захворюваності, в тому числі, і помітним зниженням кількості перенесених бактеріальних і вірусних хвороб в дитинстві. Не менш важливими причинами також вважаються:

  • генетична спадкова схильність;
  • індивідуальна непереносимість в першому поколінні;
  • зниження загального імунітету;
  • дисбактеріоз і захворювання шлунково-кишкового тракту, при яких помітно збільшується проникність його слизових оболонок;
  • у жінок – вагітність;
  • вплив вихлопних газів, промислового і тютюнового диму.

Алергія на морквину може бути і помилковою. У цьому випадку причиною стає речовини коренеплоду, а що містяться в ньому хімічні добрива або, при покупці готових продуктів, – це можуть бути барвники та консерванти. Тому, вагітним жінкам і батькам маленьких дітей вкрай важливо з’ясувати, як вирощувалися овочі – організм дитини особливо чутливий до рівня вмісту нітратів. Ну і звичайно ж, купуючи дитячі соки і пюре в магазині, слід уважно вивчати інформацію на етикетці від товаровиробника.

Алергія на моркву у грудничка є наслідком необгрунтовано раннього введення її в раціон харчування або банальної передозуванням. Молодим мамам слід пам’ятати, що в цьому випадку – «кашу можна зіпсувати маслом». Алергія на моркву у дитини молодшого віку, як правило, викликана вживанням великих обсягів чистого морквяного фрешу.

Увага. Багато хто не знає, але одночасне вживання моркви, червоних яблук і гарбуза сприяють багаторазового збільшення ймовірності розвитку алергії у малюків.

Механізм розвитку алергії

Розвиток і харчової, і перехресної алергії відбувається за єдиним принципом. Коли в організм потрапляють «морквяні» або, схожі з ними, білкові алергени, то відбувається розвиток алергічної реакції негайного типу:

  • що міститься в лімфоцитах імуноглобуліни, приймають ці білкові сполуки як «ворожих» патогенних антигенів і сприяють формуванню специфічних антитіл;
  • антигени, в алергології називаються алергенами, при повторному попаданні в організм, «нейтралізуються» формуванням комплексів антиген-антитіло, які викликають активізацію захисних функцій крові, а саме поглинаються і перетравлюються лейкоцитами.

В результаті, вже через кілька хвилин після прийому моркви, розвивається гостра фаза реакції. Вона може тривати, іноді з наростанням характерних проявів, від 5 до 6 годин.

Алергія на моркву – симптоми і прояви

Майже всі білкові алергени, що знаходяться в моркви і викликають перехресну алергію, руйнуються при термообробці. Тому, при вживанні страв з відвареної, запеченої або тушкованою моркви, гострої реакції або не буде взагалі, або будуть присутні лише незначні прояви в області слизових рота, носа і очей.

Ознаки алергії у дорослих

Непереносимість страв, пюре і соку з сирої моркви, проявляється наступними симптомами:

  1. Після потрапляння алергенів в рот з’являються печіння, набряклість ясен, першіння в горлі, осиплість голосу. У деяких виникає свербіж в носі, закладеність або нестримний нежить, чхання, почервоніння і свербіж повік, сльозотеча. У важких випадках переслідує нестримний кашель, розвивається задишка, алергічний кон’юнктивіт.
  2. Потрапивши в шлунок, морквина викликає нудоту, тяжкість, коліки і біль в животі, метеоризм, розлади стільця, блювоту.
  3. Далі можливі поява свербежу шкірних покривів, кропив’янки і навіть екземи.

Дуже часто, алергія на моркву, особливо у дітей молодшого шкільного віку, проходить без явних симптомів. Її наявність може видати тільки каротинові жовтяниця – характерного кольору пожовтіння шкірних покривів. В цьому випадку необхідно відмовитися від моркви взагалі. Якщо жовтизна не пройде за 2-3 дня, слід відвідати дільничного лікаря.

Перші симптоми у маленьких дітей
У період грудного вигодовування слід надзвичайно відповідально поставитися до початку «морквяного» прикорму. Необхідно точно дотримуватися рекомендацій з приготування сумішей з морквою, дозування і її поетапне підвищення. Незайвим буде і ведення харчового щоденника.

В яких випадках батькам маленьких дітей слід насторожитися? Ось перші симптоми харчової алергії, в тому числі і на помаранчевий овоч:

  • щічки стають сухими, з’являється нездоровий рум’янець;
  • набрякають ясна;
  • запалюються і червоніють повіки;
  • в животику чутно бурчання;
  • малюк починає вередувати і погано спить.

Мамам на замітку. Варена морква часто зміцнює, а страви з сирої моркви можуть, навпаки, розріджувати стілець.

В цілому, варіанти комбінації симптомів і інтенсивність їх прояву, як у дорослих, так і у дітей, безпосередньо залежать від індивідуальних особливостей імунної системи і загального стану організму.

Перша допомога при харчової алергії

Найнебезпечніші для життя форми прояви алергії – це розвиток анафілактичного шоку і набряк Квінке. Слід негайно викликати швидку допомогу, якщо після прийому морквини виникли такі симптоми:

  • сильне свербіння і множинні висипання кропив’янки;
  • виник набряк обличчя, комірцевої зони і / або нижніх кінцівок;
  • з’явилася різка слабкість і запаморочення;
  • впало артеріальний тиск;
  • є ознаки порушення свідомості.

Після чого потрібно виконати хоча б мінімальні дії з надання першої допомоги при анафілактичний шок:

  • покласти алергіка на спину, піднявши ноги;
  • повернути голову на бік;
  • в разі необхідності, видалити слиз з рота і витягти язик;
  • при відсутності пульсу і дихання, почати непрямий масаж серця, але штучне дихання робити заборонено.

На щастя, такі небезпечні реакції на моркву зустрічаються вкрай рідко. Тому, перша допомога при виникненні характерних симптомів, які не становлять явну загрозу життю, полягає в прийомі доступного сорбенту і антигістамінні препарати нового покоління. Після цього не треба займатися самолікуванням і відкладати візит до лікаря. Відвідування вузькопрофільного фахівця (імунолога, алерголога), або, як мінімум, терапевта чи педіатра – єдине правильне рішення.

Чи можна вилікувати алергію

У лікуванні алергії, повне виключення моркви з раціону – це тільки перший крок. Решта дії можливі тільки після призначення, і під наглядом лікаря. Він підбере оптимальний варіант – це буде підбір антигістамінні препарати або специфічна імунотерапія. У випадках комбінованої харчової перехресної алергії обов’язково буде складена індивідуальна гіпоалергенна дієта.

Залежно від наявності та тяжкості прояву симптомів можуть бути призначені:

  • спеціальні краплі для носа і очей;
  • крему і мазі, в тому числі і з гормонами нового покоління;
  • уколи або крапельниці системних антигістамінних;
  • гормональні препарати.

Алергія на моркву піддається повному лікуванню, але для цього потрібні терпіння і дисциплінованість. Щоб попередити повернення алергії на моркву, протягом декількох років, належить пройти курси профілактики. Заходи, схема і її тривалість – суто індивідуальна, і також призначається лікарем.

Важливо. Якщо під час вагітності у жінки була алергія на моркву, то хорошою профілактикою від виникнення непереносимості моркви у грудничка буде дотримання рекомендацій – вводити її в раціон за правилами:

  1. на один місяць пізніше встановлених термінів;
  2. після введення в прикорм всіх овочів;
  3. за умови повного здоров’я і розбіжності з днем ??щеплення;
  4. перша дозування – 0, 5 чайної ложки перед їжею, до 11-00.

Поради дитячого алерголога

І на закінчення, перерахуємо основні рекомендації фахівців.

Діткам, на штучному вигодовуванні, рекомендовано давати:

  • з 4-х місяців – освітлений морквяний сік, тільки після яблучного, сливового, гарбузового, грушевого;
  • з 5-го місяця – морквяне пюре, після Пюріровать капусти, кабачка і гарбуза.

Малюкам, на грудному вигодовуванні, до досягнення ними 6,5 місяців, сік або пюре з моркви вводити в прикорм заборонено.

Навіть при слабкій алергічної реакції на будь-яку морква: свіжу, варену або виробниче пюре з баночки, – необхідно її повне виключення з раціону терміном на 2-3 місяці. Після чого скористайтеся схемою адаптації, запропонованої американськими алергологами. Необхідно провести 2 курсу, кожен буде складатися з 10 днів прийому і 10 днів перерви – всього 40 днів. Приймати таку суміш – столова ложка «коктейлю» повинна складатися з 2 частин бурякового і 1 частини морквяного, освітлених соків. Давати 2 рази на добу – вранці і вдень, і пити тільки перед їжею.

У будь-якому випадку, пам’ятайте! Навіть якщо у дитини немає непереносимості морквини, її, як і абрикоси з виноградом, можна давати не частіше ніж 2-3 рази в тиждень.